Az tény, hogy nem csak azért találkozhatunk a biztosítási alkuszokkal, mert biztosítást szeretnénk kötni. Kérhetjük segítségüket mással kapcsolatban is. Nagyon sokan összetévesztik a biztosítási ügynök és a biztosítási alkusz jelentését, amit rosszul tesznek, hiszen a két dolog teljesen különbözik egymástól. Az ügynök sokszor egy biztosító általi megbízásból végzi a munkáját addig a biztosítási alkusz az ügyfelek megbízásából végzi a dolgát. A biztosítási alkusz nem eladja a terméket, hanem inkább az ügyfelet segíti hozzá, hogy a legjobb szolgáltatást megtalálja a biztosítási témában, azaz inkább segít és támogat mint, hogy elad az ügyfél szemszögéből.


A biztosítási alkuszokkal az emberek először a gépjármű kötelező biztosítási csomag által ismerkedhettek meg. A biztosítási alkuszok általi összehasonlítások érték el, hogy az alkuszi kalkulátorokkal átláthatóak legyenek az eddig áttekinthetetlen díjtáblázatok, díjszabások és ennek segítségével az ügyfél pillanatok alatt könnyedén ki tudja választani, hogy melyik csomag a legmegfelelőbb számára. Amikor meg van a legjobb ajánlat, akkor egy írásos alkuszi megbízást kell adni a cégnek, majd innen kezdve az ügyfélnek semmi más dolga nincs, mint megadni a személyes és a biztosítás tárgyához kapcsolódó adatokat, hiszen ettől kezdve minden ügyet az alkusz végez el helyette.

Ma már viszont tudni kell, hogy szinte minden biztosítási szolgáltatás területen tevékenykednek a biztosítási alkuszok így elég sok mindenben kérhetjük segítségüket.