Szinte lehetetlen felkészülni arra az esetre, amikor útközben hirtelen egy őz, vagy vaddisznó ugrik elénk. Vannak ugyan olyan tesztpályák, ahol lehet gyakorolni ezt a szituációt, illetve ennek elhárítását, de a valóságban hallatlanul nagy lélekjelenlét kell egy ilyen esetben.

A kérdés, hogy mit nyújt a kötelező vadállatbaleset esetén. A legfontosabb, hogy minden esetben az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk és természetesen a veszélyt jelző táblákat ne hagyjuk figyelmen kívül. Egy életre szóló rossz élmény kehet, ha elénk kerül egy állat és elgázoljuk, arról nem beszélve, hogy az autóban ülőkre nézve is igen veszélyes lehet.


A legtöbb biztosítónál a kötelező biztosítás mellé kiegészítőként választható a vadkár biztosítás, amely vaddal történő ütközés során megtéríti a gépjárműben keletkezett ebből eredő kárt. Ettől függetlenül azonban vaddal ütközés esetén a rendőrség minden esetben megvizsgálja a baleset körülményeit, elsősorban arra vonatkozóan, hogy az adott útszakasz megfelelően ki volt-e táblázva. A másik pont, melynek mindig utánajárnak, hogy a sofőr követett-e el szabálysértést, esetleg az volt az ütközés oka. A vétlen, kárt szenvedett autós kárigénnyel léphet fel az adott vadásztársaság felé, illetve polgári peres úton is érvényesítheti kárigényét.

Hogy mit nyújt a kötelező vadbaleset esetén, az természetesen annak a függvénye, hogy a biztosító a kiegészítő biztosítási konstrukciójában mit vállal, milyen feltételekhez köti a kár megtérítését. A tapasztalat az, hogy ezeknél a baleseteteknél igazából sem az autós, sem a vadásztársaság nem hozható ki felelősként egyértelműen, hiszen akár mennyire óvatos a gépjármű vezető, a vadak viselkedését nem lehet kiszámítani. Hiszen sem az őzektől, sem más állattól nem várhatjuk el, hogy ismerjék és betartsák a KRESZ szabályait, a vezetőt pedig bármilyen figyelmesen közlekedik a kitáblázott útszakaszon, mégis egy pillanat töredéke alatt meglepheti egy vadállat.