Az előző héten szavazással eldőlt, hogy bevezetik a biztosításközvetítésről szóló új elvet, azaz az IMD 2. végleges szövegtervezetét elfogadják, és közzéteszik. Ezt az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága kivitelezte, azaz az ECON. Az Európai Szövetség, illetve a Biztosítók Európai Szövetsége nem ért teljesen egyet a szabállyal.  Az a terv, hogy az Európai parlament beveszi-e majd az ötletet, hogy tárgyalni tudjanak róla, ez minden bizonnyal a februári második ülésen történik majd meg. Ez az időpont körülbelül 24.-27. közötti időszakra esik majd. Úgy fogadták el csak a tervezetet, hogy megtoldják még a pénzügyi eszközök piacaira vonatkozó irányelvvel. Ezek viszont nem jelentenek akkora változtatásokat, tehát erről nem kell az ECON-nak tovább tárgyalnia.


Ez a szabály, azaz az új irányelv több változást is magában foglal az IMD-hez képest. Kötelezővé teszi például a közvetítői jutalékok bemutatását, kiterjeszti hatókörét az árösszevető oldalakra és a közvetlen biztosítókra, valamint létrejön egy központi nyilvántartás. Az ECON azt ígérte, hogy ezen a héten fogja közzétenni az IMD 2. teljesen végleges kiírását. Pozitív és negatív eredménnyel is járt az ECON szavazás az Insurance Europe szerint és ide jön még, hogy a szövetség támogatja azokat a döntéseket, melyek által az ügyfelek sokkal jobban tudnak informálódni. Azonban arról is kinyilvánította véleményét, hogy aggódik a miatt a döntés miatt, hogy más vagy további információkat közöljenek y tekintetben, hogy a biztosítók alkalmazottai rendelkeznek-e akármilyen változó kifizetéssel.

Azt mondják, hogy ezek a döntések sokkal több adminisztrációt igényelnek és sokkal több költséggel fog járni, egyfajta plusz terhet fog jelenteni.  Ráadásul el fogja terelni az ügyfelek és vásárlók figyelmét a fontos információkról. A háromoldalú tárgyalások megállapodásában egyetértettek és ez jó hír volt, miszerint az eredeti IMD-t a pénzügyi eszközök piacaira vonatkozó irányelv szerint kellene módosítani. Ezzel kinyilvánították, hogy egyik díjazási rendszer sem lehet előrébb a másiknál. A különböző termékek árukapcsolásával viszont nem értenek egyet.

Tehát az kiderült, hogy nem mindenki fog jól járni ezekkel a döntésekkel, ha életbe lép az új biztosításközvetítői szabályozás, és várni kell még az Európai Parlament döntéshozatalára, hogy miként fognak reagálni majd az ügyre. Ez hamarosan ki fog derülni, nem kell már sokat várni rá és így mindannyian tisztább képet fogunk kapni.